top of page
Search
Writer's pictureEcehan

Dünyadaki Yeni Kutuplaşma Dönemi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Sonu

Balkanlar'daki savaş sırasında, 1992 ve 1995 yılları arasında Sırp Ordusu tarafından 100,000'den fazla Boşnak öldürüldü. Bu, savaş bittikten sonra soykırım olarak kabul edildi. Bu trajedi dünyanın tam ortasında, Avusturya'daki Birleşmiş Milletler ofisinden sadece birkaç yüz kilometre uzakta gerçekleşti. Balkan savaşları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin şiddeti durdurma ve barışı koruma konusundaki önemli başarısızlıklarından biriydi. Ayrıca ünlü Balkan eroin yolu bu savaş sırasında kurulmuştur.

2001 yılında NATO güçleri, Taliban ve El Kaide gibi terörist grupları ortadan kaldırmak (11 Eylül'e yanıt olarak) ve Afganistan'ı ve dünyayı daha güvenli hale getirmek için BM Güvenlik Konseyi'nin onayı ile Afganistan'da bir operasyon başlattı . Bu müdahale 15 Ağustos 2021'de tüm ülkeyi Taliban'a teslim etti. BM Güvenlik Konseyi üyeleri bir kez daha barış ve güvenliği sağlayamadı.

2002 yılında ABD kongresi Saddam Hüseyin'in kitle imha silahları olduğunu iddia etti ve George Bush yönetimine Irak'ta herhangi bir askeri saldırı başlatma yetkisi verdi. Tek kanıt birkaç uydu fotoğrafı/görüntüsüydü. BM Güvenlik Konseyi ABD'yi durduramadı. Sonunda Saddam Hüseyin öldürüldü. Ülke en az iki etik bölgeye ayrıldı (Bağımsız Kürt bölgesi ve Arap-Sünni Bölgesi). Ayrıca ülke, IŞİD ve AQ bağlantılı gruplar gibi terörist gruplar için bir cennet haline geldi. Daha sonra ABD kuvvetlerinin Irak’ta kitle imha silahlarına dair herhangi bir kanıt bulamaması nedeniyle bu fotoğrafların yanlış olduğu sonucuna varıldı fakat artık cok gecti.Bu, BM Güvenlik Konseyi'nin bir başka önemli başarısızlığıydı.

2008 yılında Gürcistan ve NATO müzakereleri Gürcistan'ı NATO'ya üye yapmak için başlamıştı. Rusya buna tepki gösterdi. Sonuç olarak, Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri bağımsızlıklarını ilan ettiler. Rusya onları hemen ayrı bağımsız devletler olarak tanıdı.

Mart 2011'de NATO güçleri Libya'da BM Güvenlik Kararı ile uyumlu bir askeri operasyon başlattı. Operasyona ağırlıklı olarak İngiltere ve Fransa ordusu öncülük etti. Operasyonlar, Ekim 2011'de Kaddafi'nin ölümüyle sona erdi. Bu, Libya'ya herhangi bir barış ya da çözüm getirmedi. Aksine, Libya fakirleşti ve yasadışı olarak silahlı ve terörist gruplar için bir cennet haline geldi. Binlerce Libyalı öldü. BM Güvenlik Konseyi üyeleri bir kez daha Libya'daki sivillerin huzurunu, güvenliğini ve güvenliğini korumayı başaramadı .

Suriye'de Mart 2011'de sivil huzursuzluk başladı . NATO ve AB, Suriye muhalefet güçlerini destekledi. Rusya, Suriye'de Esad rejimini destekledi. Bir kez daha BM Güvenlik Konseyi üyelerinin Esad ve Suriye'nin geleceği konusunda farklı görüşleri vardı. Sonuç olarak, Suriye'de iç savaş durmadı. Ülke en az iki etnik bölgeye (Kürt ve Suriye Arap bölgeleri) ayrılmıştır. Ayrıca Suriye toprakları birçok yasadışı , uyusutucu üreticisi ve kacackcılıgını yapan silahlı ve terör örgütünün barindigi bir yer konumuna geldi.

Ukrayna – Rusya geriliminin hikayesi 2013'te başladı. Bunun ana nedeni, cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Ukrayna-AB ortaklık anlaşmasını imzalamayı reddetmesi ve Rus Hükümeti ile bağları artırmaya karar vermesiydi. Bu da ülkede iç kargaşalara neden oldu. Sonuç olarak, Kırım bağımsızlığını ilan etti. Rusya, Kırım bölgesini korumak için askeri birlikleri tanıdı ve gönderdi. Ukrayna Kırım'ı kaybetti . Aynı senaryo Şubat 2022'de de tekrarlandı. Rusya, Ukrayna'nın NATO'ya dahil edilmesi konusundaki muhalefetini artırdı. Hemen ardından 2013 yılında olduğu gibi Donetsk ve Luhanskt bölgeleri bağımsızlıklarını ilan etti ve Rusya onları tanıdı. Bunun hemen ardından Şubat 2022'de Rusya Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir askeri operasyon başlattı. Savaşın boyutu arttı ve Rus ordusu Kiev'i hedef aldı. BM Güvenlik ülkeleri bir kez daha Ukrayna'daki sivillerin huzur ve güvenliğini koruyamadı.

2021 yılında Myanmar'da bir askeri darbe daha oldu. Yüzlerce sivil protestocu Myanmar ordusu tarafından öldürüldü. BM Güvenlik Konseyi tarafından ciddi bir adım atılmadı. Somali, Mali, Etiyopya gibi dünyanın başka yerlerinde de örnekleri çoğaltabiliriz.

BM Güvenlik Konseyi, son 30 yılda herhangi bir çatışmayı önlemede veya durdurmada veya savunmasız olanları korumada başarısız oldu. Mülteci, yerinden edilmiş kişi ve sığınmacı sayısı 2010'da 40 milyondan 80 milyon 2022'ye yükseldi. Bu, BM Güvenlik Konseyi'nin dünyada barış ve güvenliği sağlamada başarılı olmadığının en önemli göstergesidir. Daha ziyade BM güvenlik üyeleri, birçok kez çatışmaya neden olan ana sebeplerdi.

iş adamları , şirketler vb . dahil) çok büyük bir izolasyon ilan etti . Çin henüz pozisyonunu açıklamadı, ancak Çin muhtemelen Rusya ile birlikte hareket edecek. Dolayısıyla bundan sonra BM Güvenlik Konseyi dünya çapında barış ve güvenliğin korunmasına karar veremez. Yani şu an itibariyle BM Güvenlik Konseyi sadece kağıt üzerinde geçerli olan ancak herhangi bir etkisi veya rolü olmayan bir kuruluştur.

Neredeyse yirmi yıl önce dünya, küreselleşme ve kültürlerin birleşmesi konusunda çok heyecanlıydı. Ukrayna-Rusya çatışması küreselleşme sürecini sonlandırdı ve dünyada yeni bir kutuplaşma başladı. Soğuk savaş döneminde Rusya bir gruba liderlik edecek ve ABD diğer ülkelere yeniden liderlik edecek. Bunun ekonomi, jeopolitik ve sosyo-ekonomi dahil olmak üzere birçok alanda çok olumsuz bir etkisi olacaktır. Yakında Orta Asya ülkelerinin (Azerbaycan dahil) Batılı ülkelere ve kuruluşlara yaptırımlar ilan ettiğini ve Rusya ile ittifak yaptığını görebiliriz. Afganistan'daki Taliban Hükümeti'nin Batı Dünyası'na katılması ve Rusya'ya karşı olması muhtemeldir. Bu, Taliban Hükümeti'nin yakında Batı Dünya Ülkeleri tarafından tanınabileceği anlamına geliyor.

Türkiye yine önemli bir ülke olacak. Türkiye, ilk soğuk savaş sırasında ABD ile ittifak kurarak NATO üyesi oldu. Ancak Türkiye ile ABD/NATO/AB arasındaki ilişkiler son 10 yılda ideal düzeyde değildi. Sonuç olarak Türkiye, Rusya ile yakınlaştı ve S400 Rus hava savunma sistemini satın aldı. Ayrıca, Türkiye'nin hem Rusya hem de AB ile güçlü mali bağları bulunmaktadır. Dolayısıyla Türkiye için kolay bir karar olmayacak. Türkiye bağımsızlığını koruyabilirse kutuplaşmanın bir parçası olmadigi takdirde, bundan faydalanabilir.

30 views0 comments

Recent Posts

See All

FUTURE of AFGHANISTAN - I

The first victim of the conflict between Ukraine and Russia is Afghanistan. It seems that the NATO and Western countries learned or...

Comments


bottom of page